Dorpshuis te Rumpt

Rumpt

Nu óók in Frankrijk

Het overkomt je wel eens als je op vakantie bent, dat je moet uitleggen waar Rumpt ligt. Wie binnenkort vertrekt naar Mers sur Indre in Frankrijk hoeft niets meer uit te leggen. Daar wappert vanaf 8 mei 2010 onze Rumptse vlag.

In mei 2009 kreeg het bestuur van ons dorpshuis Albertine een brief uit Frankrijk. Marianne Pragt en Els de Graaf zijn Nederlanders en wonen al jaren in Mers sur Indre midden in Frankrijk. Marianne is daar gemeenteraadslid. Vanuit die gemeenteraad kwam de vraag om te proberen een “jumelage” (stedenband) aan te gaan met een dorp in Nederland dat een beetje vergelijkbaar is met het Franse dorp.

Mers sur Indre heeft ongeveer 600 inwoners, een school en veel verenigingen. Het dorp ligt in een bosrijke en heuvelachtige omgeving. Er is veeteelt en landbouw en in de omgeving zijn veel interessante historische bezienswaardigheden. Op de site van de gemeente www.mers-sur-indre.fr staan foto’s en is het één en ander na te lezen. (in het Frans) In de ogen van de gemeenteraad van Mers sur Indre is Rumpt een dorp dat een beetje vergelijkbaar is. Er is een basisschool en een uitgebreid verenigingsleven.

Nadat het bestuur van Albertine de brief had gelezen, zijn de verenigingen in het dorp ingelicht over de vraag uit Frankrijk. Na enig heen en weer gepraat en geschrijf is besloten de ‘uitdaging’ aan te gaan. Op 7 mei 2010 vertrekt een “Rumptse delegatie” naar Mers sur Indre (700 km) om daar op 8 mei het vriendschapsverdrag te onderschrijven. De vertegenwoordiging uit Mers sur Indre zal op 18 juni in Rumpt handtekeningen komen zetten. De Rumptenaren vallen in mei met hun neus in de ‘feestboter’ in Frankrijk en de Fransen komen hier nog een staartje Rumpts feest meepikken.

De uiteindelijke bedoeling van de “JUMELAGE  Mers sur Indre avec Rumpt” is dat we kennis maken met de gewoontes en culturen van de dorpen. Daarvoor gaan we ontmoetingen proberen te organiseren met de wederzijdse verenigingen zoals, muziek, voetbal, toneel en school. Wellicht ontstaan door het uitwisselen  van ervaringen verdere vriendschapsbanden.

“Vive la France” krijgt op deze manier meer inhoud. Bovendien is het altijd handig als je weet dat er in Frankrijk een aantal mensen zijn die weten waar Rumpt ligt. Wie weet voelt het binnen rijden van het dorp Mers sur Indre straks als bijna “thuis komen”.

gerrit ziermans.